Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

Csorba Mariann beszámolója a kiállításról + fényképek

ORLANDO: Több mint Miki egér

(Az Amerikai Kártevőirtó Szövetség – NPMA – 2002. évi kongresszusa)

Orlando egyike azon amerikai városoknak, amelyekről egyetlen dolog jut az emberek eszébe. Orlando az a város, amely elsődlegesen népszerű és híres lakójáról ismert, ami nevezetesen egy óriási kartonpapír rágcsáló fehér kesztyűben és piros shortban. Nehéz ma már elképzelni, milyen lenne Orlando a misztikus Walt Disney birodalom nélkül. Helyénvaló tehát (vagy éppen ironikus), hogy az NPMA Amerikai Kártevőirtó Szövetség éves rendezvényét egy egér által híressé vált városban tartsa meg.

A konferencia témái a kártevőipar kínálta valamennyi szakmai kérdést felölelték és száznál több kiállító mutatta be legújabb termékeit, illetve szolgáltatásait.

Az NPMA rendezvényei a hagyományokhoz híven számos szakmai előadást kínáltak, valódi élettapasztalatokat bemutató előadásokkal, korszerű képzési technikák felvonultatásával. A kiállításon a legnagyobb amerikai vállalatok mellett (BASF, Bell Laboratories, FMC, Wellmark) számos kisebb cég is bemutatkozott.

A kiállított termékek alapján a kártevőirtók legnagyobb ellensége ma a hangya. Az USA-ban a legnagyobb gondot a termesz jelenti, melynek előfordulása a mi kontinensünkön szerencsére nem számottevő.

A környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően jelentős a monitoring eszközök alkalmazása, a különféle ragasztós csapdák használata általános. Természetesen nem hiányzott a már egyre szélesebb körben alkalmazott korszerű kártevőirtási szoftverek ajánlata sem.

Tengerentúlról az angol Sorex International képviselte Európát, amely a közelmúltban irt alá egy kölcsönös előnyökön alapuló megállapodást az USA-ban előkelő piaci pozícióval rendelkező Whitmire Micro-Gen céggel. Eszerint Európában a komoly szakmai tekintéllyel bíró Sorex fogja bevezetni az amerikai cég márka termékeit, az USA-ban pedig a Whitmire nyújt lehetőséget a Sorex meghatározott technológiáinak piaci megjelenésére.

A rendezvény újdonsága volt a négy kontinens kártevőirtó szövetségeinek világtalálkozója, a Global Summit. Az üléssorozat a termék regisztrációk kérdés körétől a vektor kontrolig több érdekes téma megvitatására nyújtott lehetőséget. Magyarországot Dr. Bajomi Dániel, a MAKOSZ elnöke képviselte. Előadásában a nemzetközi termék regisztrációk elemzésével foglalkozott.

A csúcstalálkozó nagy jelentőségű eredménye, hogy a nemzetközi szövetségek aláírták az Orlandói Protokollt, amely a globális, professzionális kártevőirtási management alapelemeit rögzíti, kifejezve a résztvevők elkötelezettségét a kártevők számának és a kártevők okozta betegségek minimalizálására, az életminőség javítása érdekében.

Csorba Marianna