Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

37 település összefog a szúnyogok ellen

DÉLVILÁG 2003. szeptember 16.

Mártély kezdeményezésével harminchét, Tisza és Maros menti település alapítja meg a Dél-alfödi Regionális Környezetvédelmi Társulást. A fő cél a csípőszúnyogot elleni biológiai védekezés.

 

Balogh Jánosné, a gesztor község polgármestere a mártélyi faluházban tegnap tartott tanácskozáson arra kérte a résztvevő települések vezetőit, hogy testületi ülésen fogadtassák el a társulatba való belépést, mert csak összefogva érhető el siker. Kufcsák Oszkár, a Magyarországi Szúnyogirtók Szövetségének elnöke, az Európai Szúnyogirtó-szövetség elnökségi tagja fölhívta a figyelmet, hagy az összefogás két ok miatt is nélkülözhetetlen.

A szúnyog a tenyészhelytől 10-15 kilométerre is eljut, tehát hiába védekeznek ellene adott helyen, ha másnapra máshonnan pótlódik a mennyiség. Pénzügyi okok miatt is szükséges az összefogás, a Gazdasági Minisztérium a Magyar Turizmus Rt-n keresztül 50 százalékkal támogatja a szúnyoggyérítésben az önkormányzati szövetségeket, az egyes önkormányzatokat viszont nem pénzeli. Az EU pedig határokon átnyúló régiókat támogat ugyanebben az ügyben, így Magyarország, Románia, Szerbia és Horvátország egyazon régiónak minősülő területeit. A tanácskozáson szintén jelenlévő izraeli Yoel Margalith professzor – a biológiai szúnyoggyérítés kidolgozója – elmondta: az általa kidolgozott szer baktérium-alapanyagú, és kizárólag a csípőszúnyogokra hat, de azokra végzetesen, ellentétben a kémiai szerekkel, amelyek a szúnyogokon túlmenően az összes, hatósugarukba kerülő ízeltlábút elpusztítják, s a mérgezett szúnyogokat elfogyasztó madarakra, halakra, és az azokat elfogyasztó egyéb élőlényekre is veszélyt jelenthetnek. A munkához nagyon alaposan föl kell deríteni a szúnyogok tenyészhelyeit - ez több évet is igénybe vehet -, majd következik maga a védekezés.

Elhangzott: a szúnyoggyérítési programot az EU azért is támogatja, mert - túl azon, hogy a szúnyogok lehetetlenné teszik a turizmust, gyengítik a gazdaságot - Kclct-Európában újra támad a malária és közelít az uniós határok felé, Afrika felől pedig megjelent egy, Európában eddigelé ismeretlen szúnyogfaj, az ázsiai tigrisszúnyog, mely az úgynevezett nyugat-nílusi vírusi terjeszti, az általa okozott betegség szintén halálos kimenetelű lehet. Márpedig ezeket a szúnyogokat még az uniós határokon kívül föl kell tartóztatni.