Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

A Hongkongi Kártevőirtó Szövetség vezetőjének látogatása

A Hongkongi Kártevőirtó Szövetség, illetve a FAOPMA vezetőjének látogatása a MaKOSZ-nál

2005. március 7-8-án Jackson Chan úr, a Hongkongi Kártevőirtó Szövetség elnöke, aki egy személyben az Ázsiai és Óceáni Kártevőirtó Szövetségek Föderációjának (FAOPMA) ügyvezető igazgatója Budapestre látogatott a főváros patkánymentesítésének és a patkánymentes állapot hosszú távú fenntartásának megismerése, illetve tanulmányozása céljából. A MaKOSZ ezt az alkalmat felhasználva, felkérte Mr. Chan-t, hogy tagjai részére tartson tájékoztatót a két fenti Szövetség tevékenységéről. A rendezvényre 2005. március 7-én délután került sor a Hotel Platanusban. A több mint 30 fős hallgatóságnak az ülést dr. Bajomi Dániel a MaKOSZ elnöke vezette, illetve nyitotta meg.

Mr. Chan a tájékoztatója első részében a Hongkongi Kártevőirtó Szövetség felépítéséről és munkájáról számolt be. A szövetségnek mintegy 40 tagja van, melyek közül vannak teljes jogú tagok és nem teljes jogú tagok, azaz un. társult tagok (beszállítók, irtószert előállítók, stb.). Érdekességként elmondta, hogy társult tag a Szövetségben két világcég az ISS és a Rentokil is.

A 7 millió lakosú Hongkongban mintegy ezer vállalat, vállalkozás 7-8 ezer tagja foglalkozik kártevőirtással, amely kiegészül még 1.800 fővel, akik az Élelmiszer és Környezethigiéniai Minisztérium Kártevőirtó szekciójának az alkalmazottai. A kártevőirtási tevékenység több mint fele a termeszek ellen irányul. A magán vállalkozók nagy része a kártevőirtó szolgáltatás mellett takarítási tevékenységet is folytat.

A kormány központilag a szúnyog-, hangya- és darázsirtással, illetve a patkányok elleni küzdelemmel foglalkozik. Évente ezen kártevők irtására, 220 ezer hongkongi dollárt (28 millió USD-t) fordít, ez kb. 5,2 milliárd forintnak felel meg.

A szúnyog fertőzöttség mértékének meghatározását 40 mérőállomás segíti és Mr. Chan tájékoztatása szerint több éves adataik vannak az Aedes vexans szúnyogfajról, amely a legnagyobb számban fordul elő Hongkongban.

Az elnök úr röviden ismertette a Hongkongban zajló kártevőirtó szakképzést, amely átalakulóban van. Jelenleg a kártevőirtó tanfolyam egy 24 órás alapképzésből áll. Ez irtószer-, biológia- és jogszabály ismereteket tartalmaz, amelyet a későbbiekben folyamatos továbbképzésekkel kívánnak bővíteni.

Mr. Chan az előadása második részében az Ázsiai és Óceániai Kártevők Szövetségének Föderációjáról (FAOPMA) beszélt. Ő jelenleg a FAOPMA ügyvezető igazgatója, de kétéves időtartammal (1999-2001) elnöki tisztséget is betöltött ezen szervezetnél. Két évente tartanak vezetőség választást, jelenleg indiai származású az elnök. Az évenként tartott közgyűlésre mindig más országban kerül sor, az aktuális idei összejövetel Dél-Koreában lesz.

A FAOPMA jelenleg 12 teljes tagú taggal és egy társult taggal rendelkezik, amelyek a következők: Ausztrália, Kínai Népköztársaság, Hong Kong, India, Japán, Korea, Malasia, Új Zéland, Fülöp Szigetek, Szingapúr, Tajvan, Thaiföld. A társult tag Izrael. Alapszabály, hogy minden országból csak egy nemzeti szövetség képviseltetheti magát a föderációban.

Mr. Chan a FAOPMA főbb feladatai között említette, hogy irányelveket dolgoznak ki a kártevőirtó szakma számára és képviselik a kártevőirtó szakmát a törvény-előkészítési folyamatokban.

Örömmel adott tájékoztatást arról, hogy az amerikai (NPMA) és az európai (CEPA) nagy regionális világszövetségekkel is kapcsolatban állnak és több témában megkezdték a harmonizációt, illetve az egyeztetéseket.

Az előadás végén a hallgatóság "amelyben több hatóság is képviseltette magát" kérdéseket tehetett fel az előadónak. Végezetül az egybegyűltek közösen elfogyasztották az előkészített pogácsákat, üdítőket és kávét. Ezen a délutánon eltűnt a több ezer km-es távolság és ritkán hallható új információkkal, illetve élményekkel lettünk gazdagabbak.

Papp György
választmányi tag