Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

A MaSZOSZ vezetősége

Kőszegi Dániel

MaSZOSZ elnök

A középiskolai tanulmányaim és a versenysport befejeztével családom Duna-parti vendéglőjében dolgoztam. Az étterem kerthelységét, a nyári estéken, a szúnyogok miatt sokszor problémás volt üzemeltetni, ezért beszereztünk egy melegködképző generátort. Ezt követően tudtuk meg, amit a kereskedő nem közölt velünk, hogy ennek a gépnek az üzemeltetéséhez végzettség szükséges. Ezért beiratkoztam az ETI Egészségügyi Gázmester képzésére, hogy a későbbiekben legálisan gyéríthessük a csárda körül a szúnyogokat. A dolog aztán továbbfejlődött, a lakóhelyem Dunaföldvár is igényt tartott a szúnyogirtásomra, majd a környékbeli települések is felkértek, földi és légi kémiai, valamint mostanában biológiai szúnyoggyérítés kivitelezésére. Hiszek a biológiai szúnyoggyérítésben, de azt is tudom, hogy amíg a szúnyogtenyésző területek nincsenek alaposan feltérképezve, addig csak a kémiai permetezés működhet, még ha csekély a hatástartóssága is, nem vetem el azt, így hát foglalkozok minkét módszer kivitelezésével. Az utóbbi időben, egy biocidokkal kereskedő cég Dunántúli képviselőjeként dolgoztam, ahol volt lehetőség a szakmai fejlődésre, az itt töltött évek alatt, a kártevőkről a tudásomat megsokszoroztam. Jelenleg “már csak”a saját vállalkozásomat vezetem. A MaSZOSZ rendezvényekre évek óta járok, itt ismerkedtem meg Dr. Horn András elnök úrral is. András látta a szúnyoggyérítésben alkalmazott hazai újításaimat, fiatalos lendületemet, a kitartásomat és talán ezért kért fel, hogy legyek a MaSZOSZ alelnöke.

Dr. Horn András

1966-ban a Gödöllői Agrártudományi Egyetem elvégzése után 3 évig az MTA-Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézet Gazdaságában dolgozott (főprofil vetőmag előállítás), majd napjainkig számos növényvédőszer gyártó cég képviseletét látta el Magyarországon, valamint 1970-1984 között a volt NDK területén is.

Doktori értekezését a gabona gyomirtás témakörében írta.

1984 óta a Sumitomo Corporation Japán kereskedőház növényvédelmi szaktanácsadójaként, majd 1992 után a fenti cég leányvállalatának, a Summit-Agro-Hungaria Kft-nek a technikai és marketing igazgatójaként, valamint a Summit-Agro International Közép-Európai fejlesztési igazgatójaként dolgozott. Irányítása alatt – mintegy 25 éve – környezetkímélő növényvédelmi technológiák fejlesztése történt.

Az évek folyamán kidolgozott, szakmai és egyúttal gazdaságossági szempontokat is ötvöző polifaktoriális kalkuláció lehetővé tette annak igazolását, hogy az integrált növényvédelem nem költségesebb a hagyományos módszereknél. E témakörben számos publikációja jelent meg kül- és belföldön egyaránt. E megközelítés lehetővé teszi az EU környezeti ártalmakat csökkentő (és azt támogató ) növényvédelmi eljárások gyorsabb térhódítását. E témakörben jelenleg is tart előadásokat – címzetes egyetemi docensként – többek között a Soproni Erdészeti Egyetemen, és a Debreceni valamint, a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen.

Miután éveken át biológiai szúnyogirtó szereket gyártó cégeket is képviselt, a fent vázolt környezetkímélő növényvédelmi eljárásokhoz hasonló környezetkímélő szúnyogirtási eljárások kidolgozása is célkitűzésre került.

2007-ben a Summit-Agro Kft technikai és marketing igazgatói, valamint a Summit Agro International Közép Európai fejlesztési igazgatói statusból vonult nyugdíjba. Azóta mindkét vállaltnál szaktanácsadóként dolgozik.

Betöltött tisztségek szakmai szervezetekben:

  • A Növényorvosi Kamara Fővárosi Szervezetének Környezetvédelmi Bizottságának vezetője
  • Magyar Növényvédelmi Társaság elnökségi tag (növényvédőszer gyártók képviseletében )
  • Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének társelnöke

Bélai Gyula

1949-ben született Budapesten. 1968-ban érettségizett a Fáy András Ipari Szakközépiskolában. 1976-78-ban vegyipari képesítést szerezett, 1981 óta dolgozik a kártevőirtó szakmában, 1984-től pedig gázmesterként és önálló cégvezetőként. Szakmai ismeretei a termék forgalmazás révén széleskörűek. Specifikus tevékenysége a kártevőirtás területén a gázosítás.