Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

20 éves volt a CORAX!

1982-ben négy vállalatvezető – Benta-völgye Mg Tsz, Chinoin Nagytétényi Gyáregysége, Kiskunhalasi Állami Gazdaság, Magyar Camping és Caravanning Club – úgy döntött, hogy céget alapít. Elhatározásukat azzal indokolták, hogy a környezetvédelmi, egészségvédelmi szolgáltatások területén rentábilis lehetőségek vannak.

20 éves volt a CORAX

Így került sor először a Benta Terratechno GT, majd TERRATECHNO Környezetvédelmi Közös Vállalat létrehozására, melynek főtevékenysége az épületen belüli és kívüli kártevőirtás volt. A korábbi – főleg TSz melléküzemágak által végzett – szórványos szúnyogirtásokat felváltotta a szervezett, regionális, integrált csípőszúnyogok elleni védekezés.

Az MCCC pedig a kempingek paraziták elleni védekezését szorgalmazta.

A kártevő-mentesítésen kívül foglalkoztunk még ampullás - környezetkímélő növényvédőszer - kiszereléssel és forgalmazással is, mely tevékenység egy másik tulajdonosra, a Chinoin-ra épült.

1982-ben megszerveztük és összehangoltuk a Balaton melletti települések szúnyoggyérítési programját, melyet azóta folyamatosan a CORAX Kft végez, a közvélemény szerint is kielégítő hatásfokkal.

20 éves volt a CORAX

A következő évben a pozitív visszajelzések és jó üzletpolitikánk eredményeként mi végeztük a Dunakanyar és a Ráckevei-Dunaág, valamint a Velencei-tó térségének regionális szúnyoggyérítéseit is.

Arról sem felejtkeztünk el, hogy a lehetőségekhez képest mindig korszerű, modern hatóanyagokkal dolgozzunk, így az OKI-val, valamint az ÁNTSZ-ekkel összehangoltan a terepkísérletek elvégzése után új készítményeket javasoltunk bevezetésre. (K-Othrin 1 ULV, Unitox 14 ULV, Reslin Super, Teknar HPD, Skeetal, stb.)

1985-ben elsőként folytattunk kísérleteket a Balaton térségében a biológiai szúnyoglárva irtás tekintetében. Ezt követően 1986-tól folyamatosan végzünk lárvairtást az ország több városában, sajnos nem elég nagy területen.

A Lapkiadó Vállalat belépésével bővült a cég tevékenységi köre. Először takarítással, majd pedig kihasználva az akkori gépjárműpark korlátozó rendeleteket, gépjárműkölcsönzéssel és javítással kezdtünk foglalkozni.

20 éves volt a CORAX

Nagyon jól prosperált a cég mindaddig, amíg a cég akkori vezetése leváltásra nem került. Ekkor 1985-öt írtak.

A közös vállalat nehéz napokat élt át, de néhány hónap elteltével Lőrincz Árpád a SASAD Mg Tsz akkori főmérnöke került a cég élére. Az ilyenkor szokásos pénzügyi rendezés és átszervezés után új néven - CORAX Környezetvédelmi Közös Vállalat – új szellemben indult el a munka.

Rendeződött illetve kicserélődött a tulajdonosi gárda. Olyan cégek csatlakoztak a CORAX-hoz, akik fantáziát láttak benne, és akik bíztak az új vezetésben. Az igazgató Lőrincz Árpád, a főmérnök Sárdi László és a főkönyvelő Kosztolányi Zsófia jó együttműködése és határozott irányítása felfelé ívelő pályára helyezte az akkor már korlátolt felelősségű társaságot.

Bővült a tevékenységi kör is. Húzóágazat továbbra is a vegyipar és a szúnyogirtás volt, de elkezdtük a diagnosztikai gyorstesztek forgalmazását.

1992 óta kizárólagos forgalmazói vagyunk a svájci székhelyű MORWELL Diagnostics GmbH cégnek. Termékeik világszínvonalon állnak, amit az is bizonyít, hogy évről évre bővül a paletta. Otthon használatos terhességi és ovulációs tesztekkel kezdtük, melyeket követtek a labortesztek különféle megbetegedések kimutatására. Jelenleg keresett cikkeink a gyomortesztek, prosztatatesztek, drogtesztek. Ez utóbbiakat rendszeresítették a rendőrség állományában is. Bevizsgálás alatt vannak a HIV teszteink is, melyeket exportálni szeretnénk Afrika országaiba.

1995-ben úgy éreztük, hogy növényvédőszer gyártásunk illetve forgalmazásunk válságba került. A CORAX-tól eltávozó főmérnök és társai mind-mind önálló vállalkozók lettek, olcsóbban gyártottak ampullás növényvédőszereket.

Váltani kellett, amihez egy újabb tulajdonos csere segített hozzá. A kilépő Benta-völgye MgTsz üzletrésze először a ZEPHYR Kft-hez, majd egy év múlva a CAOLA Rt-hez került.

Így került sor egy saját Kozmetikai- és háztartásvegyipari termékeket előállító üzem létrehozására.

Több mint öt éven keresztül gyártottunk arcvizeket, szájvizeket, ablaktisztítót, körömlakklemosót, légfrissítőket milliós nagyságrendben. Újabb profilváltás várható.

Visszatérve főtevékenységünkhöz, az elmúlt 20 év bebizonyította, hogy az általunk elsőként kidolgozott integrált regionális szúnyoggyérítési rendszer jól, és hatékonyan működik, miközben folyamatosan fejlődik.

S ha egyszer odáig eljutunk, hogy négy-öt szakmailag és gazdaságilag megerősödött szakvállalat ésszerű földrajzi megosztásban fog dolgozni, akkor mondhatjuk, hogy érdemes volt évtizedekig harcolni.

Az Európai Unióba való belépésünknek nincs más alternatívája, mint a biológiai védekezés arányának további növelése, a lehetőségek határáig. Ehhez viszont forrásokra, támogatásokra van szükség és a jelenlegi pályáztatási rendszer megváltoztatására. Több évre (3-5 év) szóló szerződésekre van szükség ahhoz is, hogy egy komoly vállalkozó kellőképpen megismerje az adott régió jellemzőit, beruházzon, és folyamatosan korszerűsítsen technológiáján.

Ezekben a törekvésekben szeretne a CORAX továbbra is úttörő szerepet vállalni együttműködve minden olyan partnerrel – legyen az irtószergyártó, forgalmazó, kivitelező, megrendelő – aki ezeket a célkitűzéseket jónak tartja, elfogadja és támogatja.