Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

KÁRTEVŐIRTÁS 2009/1. szám

Vezércikk - Ha nem lesz borús az égbolt (Vogronics László)

Medárd után, az uborkaszezon kellős közepén „Bárhol vagy 2009. augusztus 27-én éjfél után 0 óra 30-kor pillants fel az égre. Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni és olyan lesz, mint a telehold. A Mars 34,6 millió mérföldre lesz a Földtől. Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz. Ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer.” Ez a hír érkezett hozzám legutóbb a világhálóról.

MaKOSZ új Választmányi tagok bemutatása

 

Megújult a MaKOSZ Választmány

 

2008. október 18-án Debrecenben tartotta a MaKOSZ Alapszabály módosító és tisztújító Közgyűlését.

Beszámoló a MaSZOSZ rendezvényről

A Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége által szervezett szakmai nap tanulságai

A hazai szúnyogirtásnak több évtizedes – sikeresnek nevezhető – múltja van, van jelene, és vannak pontos statisztikai adatok, tényszámok, a kezelt területekről, a felhasznált irtószerekről és a kijuttatás módjáról, a vegyszeres védekezésről, valamint a biológiai lárvairtásról. De ugyanakkor vannak olyan változások – nem is kevés –, amelyek nagyon erősen, sokszor előre nehezen megítélhető módon befolyásolják a jövőt, a jövő szúnyogirtási lehetőségeit.

A 2008. évi szervezett csípőszúnyog-irtás adatai és értékelése

A közleményben a 2008-ban végzett, csípőszúnyog lárvák és imágók elleni szervezett védekezés légi illetve földi kezelésekre vonatkozó adatait ismertetjük. Az adatok a munkát kivitelező vállalkozások és – alkalmanként – a tevékenység monitorozásával megbízott cégek jelentéseiből származnak.

A szúnyog vektor transz-atlanti betegség párhuzamot hoz létre

OWEN JONES és TERRY MABBETT*

A klímaváltozás valamint a megnövekedett utazások és kereskedelem lehetőséget ad az arbovírusoknak (rovar vektorok által hordozott és terjesztett vírus-részecskék), hogy a világ olyan részein is megjelenjenek, amelyekről a szakemberek úgy gondolták, hogy sohasem érhetnek el.

A CEPA új elnöke

A Kártevőirtó Szövetségek Európai Konföderációja (European Pest Management Industry Association – CEPA) 2009. április 23-án tartotta közgyűlését Londonban, az idei PestEx rendezvény alatt.

CEPA felkérés

A CEPA új elnöke, Gunnar Äkerblom úr, a CEPA tisztségviselőinek nevében egy levelet juttatott el Dr. Bajomi Dániel, a MaKOSZ elnöke részére, amelyben a CEPA EU-Direktívákkal kapcsolatos raportőri tisztség betöltésére kéri fel, mint arra a legalkalmasabb szakembert. Mint raportőr, Dr. Bajomi Dániel feladata lesz az EU-Direktívák, különös tekintettel a Biocid Direktíva, a Szolgáltatási Direktíva, és a REACH figyelemmel kísérése, továbbá hogy naprakész ismerete legyen a törvényhozó tevékenységről és annak hatásairól, valamint rendszeresen tájékoztassa erről a CEPA Igazgatóságát.

CEPA kommüniké

Tervezet
KÖZLEMÉNY – CEN PROJEKT

A CEPA Közgyűlése 2009. április 23-án, Londonban egyhangúlag elfogadta a “CEN Projekt” tervet, amely szerint a CEN-nel (European Standards Institute – Európai Szabványosítási Intézet) együttműködve kidolgozza a kártevőirtó ipar európai szabványát (European Standard – EN).

EUROPEST 2010

A CEPA 2009. június 17-én, Prágában tartott igazgatósági ülésén elfogadta a MaKOSZ javaslatát a 2010-es EUROPEST nevezetű rendezvény magyarországi megrendezésével kapcsolatban, egyben megbízta a MaKOSZ-t a szervezési munkával.

MaKOSZ konferencia előzetes

B&G Equipment / Bábolna Bio

A B&G permetező berendezések Magyarországon

A BÁBOLNA BIO és a B&G Equipment Company (USA) között megkötött együttműködés eredményeként már a magyar kártevőirtó szakemberek számára is elérhetőek a világ legnagyobb háztartási és professzionális kártevőirtó berendezéseket gyártó vállalatának a termékei. A B&G által gyártott rozsdamentes acélból készült permetezőgép a sárgaréz pisztollyal a kártevőirtó iparág “szakmai szabványa” – világszerte ez jelzi a vásárló számára, hogy az általa kihívott szakember megfelelően felkészült és hibátlan, a szakma által elismert berendezést használ.

A környezetváltozással foglalkozó tanulmány a rágcsálók által terjesztett betegségek kitörését jósolja

Részben a globális felmelegedés okolható néhány emberi és állati vírusos fertőzés számának a növekedéséért. Egy új belgiumi tanulmány az éghajlatváltozás és a rágcsálók által terjesztett nephropathia epidemica (NE), humán fertőzés legutóbbi növekedése közti kapcsolatot vizsgálja. A szerzők úgy látják, hogy az NE Belgiumban és a szomszédos országokban népbetegséggé válhat.

Hírek, cikkek

Rendezvénynaptár