Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

Csak a légynek nem ártott Iván, a régi rovaros

ZSARU, 2003. szeptember 3.

Néhány hónappal ezelőtt riportban számoltunk be arról, hogy országszerte elszaporodtak az álrovarirtók. Az efféle szélhámosok egy része üzletekbe, irodákba kopogtat be, és rovarirtást imitálva hinti a port, miközben zsebre vágja a keze ügyébe eső értékeket. A VI-VII. kerületi zsaruknak nemrég sikerült lefülelniük egy újabb bogaras kóklert.

 

A bolgár állampolgárságú N. Iván sajátos taktikát eszelt ki. Díjmentesen ajánlotta fel szolgáltatásait, így azonnal levette a lábukról a kuncsaftokat. Azzal állított be a belvárosi bérházak aljában lévő üzletekbe, irodákba, hogy a ház rovarirtást rendelt, ami fabatkát sem ér, ha az alsó szintet kihagyja, ezért a lakók terhére egy kalap alatt elvégzi a munkát. Az üzletvezetők általában örültek az ingyenes szolgáltatásnak, és minden helyiségbe beengedték a megnyerő modorú fiatalembert, bár varázsán sokat rontott ki-kivillanó hiányos fogazata. Az akcentusa ellenére folyton fecsegő, kokettáló "bogárölő" egy zacskóból fehér port szórt szét, fújkált erre-arra, miközben feltérképezte a helyet. Először csak igyekezett a boltosok bizalmába férkőzni, de nem vitt el semmit. Ellenben közölte: másnap visszatér, hogy újabb dózissal bombázza a bogarakat. Úgy is tett. Ekkor már ismerősként kezelték, és nem tartották szemmel, azt tehetett zsebre, amit nem szégyellt. Volt, hogy egy nagylexikon méretű laptoppal a hóna alatt sétált ki az egyik üzlet hátsó kijáratán.

 

- Eddigi adataink szerint N. Iván tizenegy helyről másfél millió forint értékben tulajdonított el kisebb-nagyobb használati eszközöket, műszaki cikkeket és készpénzt - tájékoztatta a Zsarut Sipka Zsolt törzszászlós, a VI-VII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnüldözési alosztályának nyomozója. - A felettébb jóhiszemű sértetteknek az sem tűnt fel, hogy munkaruha nélkül, utcai ruhában végezte el a műveletet, amihez elvileg vegyszert használt.

A sértettek személyleírása alapján a zsaruk azonnal tudták, hogy kiről lehet szó, mert N. Iván nem ma kezdte a "szakmát". Ilyen álrovarirtós bűncselekmények elkövetése miatt jelenleg is folyik ellene eljárás. Tavasszal szabadult az előzetes letartóztatásból, de úgy tűnik, képtelen iparágat váltani. A rendőrség körözést adott ki ellene, és július 21-én sikerült is elfogni.

A zsaruk az egyik bevásárlóközpont kaszinójában csaptak le rá, ahol éppen a bűnnel szerzett pénzt próbálta Fortuna kegyeiben bízva fialtatni. Őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. A rendőrség kéri, hogy akit hasonló módszerrel megkárosított, jelentkezzen a VI-VII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán a 461-8100-ás telefonszám 231-es mellékén vagy a 107-es, illetve 112-es segélyhívó számon.