Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

Körülményes szúnyogirtás

ALFÖLDI LAPOK, 2003. november 6.

A Fővárosi Bíróságon vonják felelősségre Kecskemét Önkormányzatát a szúnyogirtási pályázat megsértéséért. A Közbeszerzési Döntőbizottság több mint egymillió forintos büntetése után ugyanis az egyik elutasított pályázó további jogorvoslatot kíván.

A városvezetés áprilisban tett közzé pályázati felhívást vegyszeres és biológiai, földi gépes és légi úton történő szúnyogirtásra. Az ebben leírt feltételekkel kapcsolatban több kérdést is feltett az egyik pályázó, a Szemp Air Kft. A válaszok megérkezését követően kérte a vállalkozás a jogsértés megállapítását, mivel véleménye szerint az önkormányzat több pontban is az ajánlati felhívás tartalmával ellentétes tartalmú követelményeket határozott meg. A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy az önkormányzat műszaki alkalmassággal és a referencia előírásokkal kapcsolatos válasza eltér az eredeti kiírástól. A közbeszerzés tisztaságának veszélyeztetése miatt így felfüggesztette a munkálatokat, és 1,15 millió forintra büntette a várost.

Az ügy azonban ezzel nem éri véget. A beadott pályázatokat ezek után csak június közepén tudták felbontani, holott májusban már javában pusztítani kellett volna a lárvákat. A döntéshozók előtt két pályázat hevert, amelyek közül a Gergely Air Kft. ajánlatát érvénytelennek minősítették. A megkésett munkálatokat így a Szemp Air Kft. indíthatta el, és a következő három évben is ők jogosultak erre a tevékenységre. A vesztes cég azonban nem vette tudomásul a döntést. Mivel jogorvoslati kérelmét a döntőbizottság megalapozatlannak tartotta, a Gergely Air Kft. a Fővárosi Bíróság elé tárja az ügyet.