Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

Beszámoló az 5. Európai Gerinces Kártevőszabályozási Konferencia szervezési munkáiról

Az Európai Gerinces Kártevőszabályozási Konferencia (European Vertebrate Pest Management Conference) kétévente kerül megrendezésre. Legutóbb 2003. szeptemberében Párma volt a konferencia színhelye. A konferencián Dr. Bajomi Dániel „Budapest 31 éves patkánymentességének fenntartása, és a maradék vándorpatkány populáció élőhelyének vizsgálata” címmel tartott nagysikerű előadást. Ezt követően merült fel az igény, hogy a következő, 2005-ben esedékes konferenciát Magyarország rendezze.

A gondolatot tett követte, és az 5. Európai Gerinces Kártevőszabályozási Konferencia magyarországi megrendezésének fő szervezője, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége (MaKOSZ) levélben fordult több intézményhez, hogy megnyerje őket a konferencia támogatása érdekében. Így a konferencia társrendezői között van a Magyar Parazitológusok Társasága, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Növény és Talajvédelmi Szolgálat Tolna megyei Ökotoxikológiai Laboratóriuma.

 

A konferencia megszervezéséhez nagy segítséget nyújtanak a 2003-as Pármai Konferencia Szervezőbizottságának külföldi tagjai is, mint Prof. Luis Nieder, a Pármai Egyetem tagja, Dr. Andreas Kranz osztrák ökológus, valamint Dr. Hans-Joachim Pelz, a Münsteri Egyetem tagja.

 

Az 5. Európai Gerinces Kártevőszabályozási Konferencia magyarországi Szervező Bizottsága 2004. február 26-án tartotta meg első ülését, melyen részt vett Dr. Kassai Tibor az MPT tiszteletbeli elnöke, Dr. Zaják Árpád a Tolna megyei Ökotoxikológiai Laboratórium vezetője, Dr. Csorba Gábor a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, Dr. Varjas László, Dr. Bajomi Dániel, Vogronics László és Szilágyi János a MaKOSZ képviseletében valamint Steiner János a K&M Congress Kft. ügyvezetője.

 

A Szervező Bizottság tagjai megállapodtak abban, hogy a Konferencia megrendezésére 2005. szeptemberének első hetében, Budapesten kerül sor.

 

A konferencia tervezett időtartama 4 nap, témái a következők: Rágcsálók biológiája és irtása, Vadon élő gerinces állatok szabályozása és ellenőrzése, Gerinces kártevők mint a paraziták és betegségek hordozói, Madárkártevők szabályozása és ellenőrzése, Idegen (bevándorló) fajok szabályozása és ellenőrzése. A szakmai előadásokkal párhuzamosan poszterek bemutatására és termékkiállításra is sor fog kerülni. A konferencia hivatalos nyelve az angol, de a gyakorlati kérdésekkel foglalkozó előadások alkalmával magyar nyelvű szinkronfordítás is lesz.

 

A fejleményekről rendszeresen tájékoztatást fogunk adni.

 

MaKOSZ Titkárság