Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

A CEPA új elnöke

A Kártevőirtó Szövetségek Európai Konföderációja (European Pest Management Industry Association – CEPA) 2009. április 23-án tartotta közgyűlését Londonban, az idei PestEx rendezvény alatt.

Rob Fryatt, a CEPA főtitkára áttekintést adott az elmúlt évről, amely ismét sikeres volt, és a CEPA tovább erősödött. A tagság növekedett, mivel Dánia, Görögország és Románia csatlakozásával 18 szövetség a CEPA tagja, Törökország és Ukrajna csatlakozása pedig folyamatban van. Mindezeken felül két nemzetközi tag, a német Frowein és az olasz székhelyű Kollant, valamint új társult tagok csatlakoztak Olaszországból, Macedoniából és Szlovéniából.

A CEPA által szervezett EUROPEST 2008. áprilisában, valamint az European Pest Management Day (Európai Kártevőirtó Nap) 2008. novemberében nyílt esemény volt mind a tagok mind a nem tagok részére, és nagy látogatottságuk volt. A kapcsolattartás más szakmai szervezetekkel, valamint a CEPA helyzete a brüsszeli Európai Bizottságnál tovább erősödött a CEFIC-cel közös, az Európai Biocid Direktíva felülvizsgálatával kapcsolatos munka során. A CEPA-t meghívták, hogy legyen jelen a spanyol szövetség kongresszusán, a lengyelországi ConExPo rendezvényen, a FAOPMA rendezvényen Japánban, valamint az Ausztrál Kártevőirtó Szövetség konferenciáján, Ausztráliában. Továbbá, a CEPA delegációja részt vett a PestWorld rendezvényen, az USA-ban. A Konföderáció tevékenyen hozzájárult a Városi Kártevők Jelentősége a Közegészségügyben (Public Health Significance of Urban Pests) című WHO könyv kiadásához.

A CEPA továbbra is elkötelezett a kártevőirtó ipar irányában. Erre a legjobb példa a Róma Protokoll, amelyet a 2008. évi Közgyűlés során fogadtak el és azt követően is sok országos szövetség támogat. Ezután kiterjedt megbeszélések kezdődtek az Európai Szabványosítási Bizottsággal (European Committee for Standardisation – CEN) annak érdekében, hogy a Róma Protokoll-t az egész Európára vonatkozó szabványok közé felvegyék. Ez az eljárás valószínűleg max. négy évet vesz igénybe.

A jövőre nézve

A 2009-es évről Rob Fryatt azt mondta: “Ez az év kihívás lesz a rendelkezésre álló pénzügyi és emberi erőforrásokkal. A lehető leghatékonyabban kell szétosztani a forrásokat ebben a nehéz gazdasági környezetben.” Munkaterv, költségvetés és munkacsoport került kialakításra a CEN szabványosítási projekt továbbvitele érdekében.

A CEPA továbbra is nyitott az ipar részéről jelentkezők számára – csak így képes a teljes képviseletre. Az alapító tagok státusza fennmarad, de lépések történtek, hogy más szövetségek is csatlakozhassanak, akár teljes, akár társult tagként. Ilyenképpen a CEPA tovább bővíthető nemzetközi vállalatokkal, oktatókkal, konzultánsokkal, beszállítókkal.

A brüsszeli közösségre történő ráhatás, valamint a közösség célhallgatóságával történő kommunikáció továbbra is kulcsfontosságú.

Egy eligazító találkozó – Eligazítás az Európai Kártevőirtásról – nyitva áll mindenki előtt, erre a rendezvényre 2009. szeptember 23-án Brüsszelben kerül sor. A CEPA-nak egy rövid információs csomagot kell készítenie, amelyet az országos szövetségek felhasználhatnak, hogy ezzel a helyi media tevékenységüket segíthessék.

Változások a vezetésben

Miután négy évig állt a kormányrúd mögött, Robert Stuyt visszavonult az elnökségtől. A Közgyűlés Gunnar Äkerblom (a képen középen) urat (Anticimex, Svédország) választotta meg új elnökéül. Frédéric Verwilghen úr (Äkerblom úr mögött) (a Belga Kártevőirtó Szövetség alelnöke) és Patrick Vernié úr (a képen legelől) (a gyártók testületének képviseletében) lett a két új alelnök. Rainer Gsell úr (Német Kártevőirtó Szövetség) maradt a gazdasági vezetői, Sergio Urizio úr (Olasz Kártevőirtó Szövetség) pedig a CEN-nel történő szabványosítási projekt felelőse lett. Rob Fryatt úr (főtitkár) szintén tisztségében maradt.

A hivatalos találkozót követően Gunnar Äkerblom megköszönte a távozó Robert Stuyt úrnak az elmúlt négy évben tett erőfeszítéseit, és egy apró gesztusként egy ezüst levélbontó kést nyújtott át neki.

Meghívás Japánba

A CEPA nagy örömmel fogadta a találkozón vendégként résztvevő FAOPMA elnökét, Mr. Junichiro Katayama urat.

A CEPA és a FAOPMA közti növekvő együttműködés részeként, Junichiro Katayama úr minden résztvevőt meghívott, hogy vegyen részt a FAOPMA következő konferenciáján és kiállításán, amelyre 2009. november 25-27. között, Pekingben kerül sor.

2009. május 6.

Fordította: Németh Mária