Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

Vezércikk - Ha nem lesz borús az égbolt (Vogronics László)

Medárd után, az uborkaszezon kellős közepén „Bárhol vagy 2009. augusztus 27-én éjfél után 0 óra 30-kor pillants fel az égre. Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni és olyan lesz, mint a telehold. A Mars 34,6 millió mérföldre lesz a Földtől. Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz. Ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer.” Ez a hír érkezett hozzám legutóbb a világhálóról.

Fantasztikus, és milyen nagy mázlim van. Heuréka, nosza, gyorsan meg is osztottam ezt a fontos információt néhány kedves ismerősömmel. Legyen nekik is malacuk, ha már most, így a kétezres évek elején velem együtt tapossák a Földgolyót. Gondolom, ők is örültek ennek a hírnek, mert hiszen több mint 1200 év múlva, leszármazottaink lesznek ismét oly szerencsések, mint mi, hogy ezt a ritka égi eseményt láthassák. Most mindenkivel, így a kedves kollégákkal is megosztom ezt a hírt azon melegében. (Remélem az információ igaz, és aki a két holdat meglátja, majd akkor augusztus 27-én, meg fogja tudni különböztetni egymástól az igazit.) Persze nem erről akartam igazából írni, de ez kikívánkozott belőlem.

Elsőként az általam szerkesztett havonta megjelenő Hírlevélről szeretnék néhány szót ejteni. Mire az újság megjelenik, elkészül a 4. azaz a júliusi szám is. A visszajelzések szerint erre szükség van, sokan igénylik. Remélem, hogy ezáltal mindenki első kézből értesül mindennemű változásról, hírről. stb., stb., ami a szakmánkra vonatkozik, illetve azt valamilyen formában érinti. Itt és most szeretném megköszönni azoknak a kollégáknak a segítségét, akik felhívták a figyelmemet erre vagy arra a híranyagra, ami véleményük szerint fontos lehet. Ezúton kérek mindenkit, aki úgy érzi, hogy olyan információhoz jut, vagy jutott, ami a szakma számára fontos és érdekes lehet, tájékoztasson, lehetőleg minél előbb, hogy a hír az aktualitását ne veszítse el, és azt a következő Hírlevélbe el tudjam helyezni. Előre is köszönöm.

Azért, hogy a Hírlevél eljuthasson minél több kollegához, kérek mindenkit, hogy a megkapott Hírlevelet küldje tovább, illetve ezt a címet juttassa el a Szövetségbe, levélben, vagy e-mailben. Jelenleg ugyan elküldjük postai úton levélben is, de akkor lenne ez igazán Hírlevél, ha mindenkinek az e-mail postafiókjában landolna, és így akár rögtön reflektálni is tudna rá.

Elkezdődött a kompetencia alapú moduláris kártevőirtó szakképzés is. Az új rendszerben a modulok egymásra épülnek, minden modulból vizsgát kell tenni. De ezt már mindenki jól tudja, hiszen erről több MaKOSZ konferencián hangzott el előadás. A Szövetségünk messzemenően kivette a részét ennek az új rendszernek a kialakításában, akár a programra gondolva, vagy az oktató tanárok kijelöléséről, illetve a tananyag kidolgozásáról legyen szó. A várakozással ellentétben, a jelentkező hallgatók között nagy volt a tolongás eleinte, de a létszám mára éppen csak megüti a 20-at. Ez az alacsony létszám, véleményem szerint elsősorban a 400 ezer forintot is meghaladó tanfolyami díjnak tudható be. Ezért az összegért majdhogy nem alapfokú diplomát is lehet szerezni valamilyen kommersz főiskolán.

Végül az őszi konferenciáról is szeretnék néhány szót szólni. Próbaként, szüreti bállal rukkolunk ki. Hogy mi lesz belőle, hát….. őszintén szólva, nem is tudom. Rajtam nem fog múlni. Ahhoz, hogy ebből legyen is valami, esetleg hagyomány, a kollégák akaratán is múlik. Ezt a szüreti bált, a patinás Anna Szálló gyönyörű báltermében kívánjuk megrendezni. Kedves Kollégák, gyertek el, a bálon rövid kis program is lesz, tombola és jó zene, amire mindenki szívesen fog tudni táncolni. A legfontosabb, hozzátok el házastársatokat, lányaitokat, barátotokat és barátnőiteket, nekik is biztosítunk „lady” programot, míg mi a szakmát műveljük. Elöljáróban csak annyit, nem lesznek reggeltől estig tartó maratoni előadások! Jut idő a pihenésre is. Szóval várunk mindenki szeretettel! A jelentkezési lapot megtalálhatjátok a Kártevőirtásban, az interneten pedig letölthető a honlapunkról www.makosz.hu.

Ez a két holdas dolog csak nem hagy nyugton. Valóban meg fog-e történni? Végül is arra a megállapításra jutottam újfent, mázlis vagyok, hogy ezt is megláthatom.

Mindenkinek kellemes nyaralást kívánok a hátralévő nyári hónapokra.

Vogronics László
MaKOSZ főtitkár, RONIX Kft.