Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

Beszámoló a MaSZOSZ március 25-i konferenciájáról (Dr. Szító A.)

Szúnyogirtók szezon nyitó konferenciája és a szakma érdekvédelme

 

A Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége a MaKOSZ tagszövetségeként működik, és a szezon nyitó szakmai napját március 25-én rendezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kht épületében. A rendezvényre meghívást kaptak a szakmai felügyeleti szervek (ANTSZ, OEK), a szúnyogirtást végző kivitelezők, a szúnyogirtószer irtószer forgalmazók, a tevékenységre igényt tartó önkormányzatok képviselői és a kivitelezést irányító, ellenőrző szakértők.

A mintegy 40 főt kitevő hallgatóságot Dr. Bajomi Dániel, a MaKOSZ elnöke üdvözölte és vállalta a rendezvény levezető elnöki tisztét is. Dr. Szlobodnyik Judit osztályvezető és Dr. Erdős Gyula (Országos Epidemiológiai Központ) „A szúnyogok elleni védekezésre vonatkozó új Módszertani levél - aktuális feladatok.” címmel ismertette a 2005. januárjában megjelent kiadványban foglaltak lényegét, a korábbiakhoz viszonyított új előírásokat.

 

„A 2004. évi légi szúnyogirtás értékelése” c. előadásában Zöldi Viktor biológus (Országos Epidemiológiai Központ) bemutatta a 2004-ben, a biológiai- és kémiai irtószerekkel kezelt területek megyék és térségek szerinti eloszlását, valamint értékelte a kezelések hatékonyságát. Megállapította, hogy rezisztencia kialakulása eddig nem volt tapasztalható. Szorgalmazta a biológiai kezelések kiterjedtebb alkalmazását, azonban ezek feltételrendszere – a tenyészőhelyek feltérképezése – még csak a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tó térségében adott. Az előadás anyaga részletesen olvasható ugyanebben a lapszámban.

 

Dr. Szító András „Mi történt a szakmában a MaKOSZ XIV. Országos Konferenciája óta?” címmel összefoglalta a szúnyogirtók érdekében az utóbbi öt hónapban végzett munkát. 2004. november 23-án új vezetőség választás történt, elkészült a kivitelező és szakértői minimál árakra a javaslat, a szakmai szempontoknak is megfelelő kivitelezői- és szakértői közbeszerzési pályázatokra mintákat készíttettek, ezeket a régiós szúnyogirtásokban pályázó önkormányzatok képviselőinek és a Magyar Turizmus Rt-nek is megküldték.

 

A program második részében három irtószer forgalmazó cég ajánlotta termékeit. „Professzionális irtószerek a Bábolna Bio termékválasztékában” címmel Daru János, a Bábolna Bio Kft. kereskedelmi igazgatója. Szúnyogirtó szerek a Bayer Hungária Kft. kínálatából címmel Gerő Judit, a Közegészségügyi Üzletág managere tartott előadást.

 

A Crompton készítményei a szúnyogok elleni védekezésben Vendrei Zsolt fejlesztőmérnök, továbbá „Forgalmazás és logisztika (hely, idő, munka, szakember)” címmel Bélai Gyula, a Zephyr Kft. ügyvezető igazgatója által bejelentett előadását ifjabb Bélai Gyula tartotta meg.

 

Áprilisban és májusban világossá vált, hogy a Magyar Turizmus Rt által a Régiós Idegenforgalmi Bizottságoknak (RIB) leadta a szúnyogirtás támogatására vonatkozó hatáskört, de ehhez nem társítottak célzott pénzeszközöket. A Bizottságok megítélésére bízták, támogatják-e az adott régióban a szervezett szúnyogirtást, vagy nem, s ha igen, milyen mértékben. Ezeket az összegeket pályázat útján lehet elnyerni.

 

Május végén még nem tudták az önkormányzatok, hogy nyernek-e anyagi támogatást, vagy a szúnyogirtás teljes költségét viselniük kell. Ha a nyert támogatás 8 millió Ft felett van, akkor még a szokásos közbeszerzési pályázatot is meg kell hirdetni, s csak ezután lehet nyertes kivitelezőt hirdetni. A procedúra a gyakorlatban legalább 60 napot igényel, így legjobb esetben július elején hirdethetnek nyertes kivitelezőt. A szúnyogirtó szezonból azonban már csak egy hónapot dolgozhatnak és ebbe csak egy kezelés fér, mert az önkormányzatok augusztus 20-a körül kérik az utolsó kezelést.

 

A kivitelezők és a szakértői munkára pályázók között az árverseny még élesebb, az általunk ajánlott minimál árakat az ajánlatkérők, a kivitelezők és a nevük nincs szakértők is figyelmen kívül hagyják. Továbbra is a legalacsonyabb árat kínáló nyer, olyanok is, akik a kártevőirtó szervezetnek nem is tagjai.
Kamarai jogosítvány nélkül képtelenek vagyunk az érdekvédelemre!

 

Dr. Szító András