Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége

Cím: 1117 Budapest, Budafoki út 183., 203-as szoba

Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 467.

Telefon/fax: +36-1-464-5241

E-mail: makosz__kukac__tlt.hu

Ügyfélfogadás: kedd, péntek: 9-13 óráig

Hírek; Tallózás a hazai és nemzetközi médiából

New York - WABC, 2005. december 1.

Súlyos ágyi poloska fertőzöttség miatt vendégek feljelentettek egy Manhattan-i szállodát

Jeff Rossen riporter jelenti:

Ma este két hölgyvendég feljelentett egy manhattani belvárosi szállodát. Azt állítják, hogy szobájuk tele volt ágyi poloskával, bizonyítékul a szívások nyomai szolgálnak.
Bejelentkezéskor valamennyiünknek megfordul a fejében. Vannak-e bacik a szobánkban?
Most, a Pennsylvania Szállóról új, zavarbaejtő kép jelenik meg előttünk, pedig a szálló a belváros szívében, szemben a Madison Square Graden-nál áll.

Két svájci üzletasszony azt állítja, hogy tetőtől-talpig megrágták őket az ágyi poloskák...
Adam Sattler, a hölgyek ügyvédje mondja: "Ez egyszerűen sokkoló. Láttuk a képeket. A nők tele vannak felpuffadt vörös hólyagokkal, amelyek mindjárt kifakadni látszanak!”
A hölgyek már visszatértek Svájcba, de ügyvédjük közreműködésével megtették a szálló elleni feljelentésüket, amely hanyagság és cserbenhagyás vádjait fogalmazza meg.
Adam Sattler ügyvéd mondja: "A hölgyekkel, - ahogy megkezdték kijelentkezésüket a recepciónál - már közölték is, igen tudjuk, ágyi poloska.” “Ez azt jelenti, hogy a szálló tudott a fertőzöttségről.”
Az ágyi poloska kisméretű, alig látható. A legrosszabb az, hogy testünkre, ruházatunkra kapaszkodva mi magunk is hozzájárulhatunk a fertőzés terjedéséhez.
Szerettünk volna riportot készíteni a szálló vezetőivel, de kérésünket megtagadták. A Penssylvania Szálló szóvivője közölte: “Folyamatban lévő feljelentéseket nem kívánnak kommentálni.”

Az ágyi poloska fertőzöttség terjedőben van New York-ban. Míg 2002-ben csak két esetben fordult elő, addig 2003-ban 16, 2004-ben 377 és idén már 449 esetről szerezhettünk tudomást.
A város az ugrásszerű terjedésre egyelőre nem talál magyarázatot. A szállóvendégek azonban már betegei ennek a jelenségnek.
Környéken lakó hölgy: “Hazaértem, felhúztam a blúzomat, és a tükörből láttam, hogy a hátam tele van csípéssel.”
Jeff Rossen: "Vissza fog jönni a szállóba?"
Környéken lakó úr: "Csak, ha muszáj, de akkor is a saját lepedőmmel és ágyneműmmel felszerelkezve."
A kérdés magától is felvetődik. Honnan lehet tudni, hogy egy szálló, vagy a lakása ágyi poloskával fertőzött-e vagy sem?
Mindesetre ebben az ügyben a vád még mindig függőben van.


Népszabadság, 2006. január 14.

Albatrosz-evő egerek

Húsevő egerek ölik a fiatal albatroszokat egy dél-atlanti szigeten. A dél-afrikai Kapstadt Egyetem kutatói arra figyeltek fel, hogy a brit fennhatóság alá tartozó Gough-szigeten a fiatal albatroszok 80 százaléka elpusztul.

Csak amikor videokamerát erősítettek a fészkekre, derült ki, hogy éjjelente egerek támadják meg a madarakat, és belerágják magukat a fiókák testébe. Az albatrosz, amelynek mérete sokszorosa a rágcsálókénak, végül a vérveszteség vagy a különböző fertőzések miatt pusztul el.

Az egerek valószínűleg még az európai hódítókkal kerültek a szigetre, ahol addig nem voltak olyan ragadozók, amelyek veszélyeztették volna a földön fészeklő madarakat, éppen ezért, azok nem is tanultak meg védekezni ellenük.

Mivel a sziget egyes részein az egerek nem támadnak, másutt viszont igen agresszívan viselkednek, a kutatók azt feltételezik, hogy ezt a magatartást egyik generáció tanítja a másiknak. Ehhez hasonlót még sohasem figyeltek meg vadon élő egereknél.

A Gough-szigeteken élő albatroszfaj (Diomedea dabbenena), amelyet korábban a vándoralbatrosz alfajának tekintettek, a kihalás szélére került. A természetvédelmi szakemberek ezért megpróbálják a lehető leggyorsabban kiirtani az egereket a szigetről.


Blikk, 2006. január 13.

Pulykahúsba fagyasztották a szürke egeret

A Tesco fekáliával szennyezett tojásokat, egy nagykanizsai szupermarket pedig „egérhúsos” fagyasztott pulykát kínált. Az „egeres” pulykahús egy nagykanizsai áruház hűtőjéből került egy helyi hölgy kosarába. Az asszonyság igencsak meglepődött, amikor az árut kicsomagolva a zacskón keresztül egy „hibernált” kisegér nézett vele farkasszemet. A Tesco áruházakba Lengyelországból érkezett a 30 darabos kiszerelésű, fekáliás és penészes héjú tojás.

– Kiegészítő importra szorultunk, a magyar termelők nem tudták kielégíteni az ünnepekkor megnövekedett igényeket, szó sincs a hazai termelők mellőzéséről – mondta Danks Emese, a Tesco PR-igazgatója.

– A fővárosban összesen 105 ezer darabot semmisítettünk meg – tudtuk meg dr. Helik Ferenctől, a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató-helyettesétől.

A tojásokat az élelmiszerellenőrző állomások azonnal visszavonták, miután kiderült, hogy héjuk fekáliával és penésszel szennyezett.

Az uniós csatlakozása óta a tagországok között szabad áruáramlás van vagyis a határokon semmiféle élelmiszer-ellenőrzés nincs A forgalmazók felelőssége, hogy bevizsgáltassák az import termékeket, mielőtt azokat kitennék a polcokra.


Budapest Rádió, Hírek, 2006. 01. 16.

Egeres hús

Lezárult a Zala Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vizsgálata az egeres hús ügyében, de nem tudták pontosan kideríteni, hogy hogyan került a rágcsáló a mirelit pulykahúsba. A jegyzőkönyvekből csak az derül ki, hogy a terméket gyártó cégnél mindent rendben találtak az ellenőrök és a gyárban alkalmazott csomagolási technológia kizárja egy ilyen malőr lehetőségét. A hatóság vizsgálata azt valószínűsíti, hogy az egeret szándékosan csomagolta valaki a hús közé, de azt nem lehetett megállapítani, hogy hol és mikor. Éppen ezért nem büntetik meg a terméket gyártó és forgalmazó zalaegerszegi vállalatot. Elképzelhető, hogy a cég ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tesz az ügyben.


Délvilág 2006. január 23.

Szomszédviszály a patkányok miatt Vásárhelyen

A patkányok miatt áll haragban egy mással két Vidám utcai szomszéd Vásárhelyen. Lencsésék szerint Majsaiék felől jönnek hozzájuk a rágcsálók. A szomszéd szerint náluk nincs patkány, különben nem tudnának tyúkokat tartani.

Pocokinvázióra panaszkodott egy susáni lakos a minap a vásárhelyi Klauzál utcai olvasókörben tartott fórumon, s konkrétan meg is nevezte: a kellemetlenkedő rágcsálók a Vidám utca egyik házából terjedtek szét az utcában. A Vidám utcán élők azonban semmit sem tudtak a pocok- vagy patkányinvázióról, arról azonban igen, hogy a kerítés és a rágcsálók miatt viszálykodik két szomszédos ház lakója.

– Patkány az, ami állandóan járatot túr a szomszédék felől a melléképületünkbe. Hiába tömöm be, majd betonozom le a lyukat, máshol csak felfúr – mutatja felháborodottan az újabb nyomokat Lencsés György. Élettársa azt mondja, tavaly ötezer forintért vettek patkánymérget és kénlapot, hogy elűzzék a kéretlen rágcsálókat, amelyek akkor is jelentkeztek, amikor a mellék- épületben nem tartottak takarmánybúzát.

– Meggyújtjuk az amúgy hordók fertőtlenítésére használható kénlapkát, majd bedugjuk a lyukba, aztán lefojtjuk az egészet. Hogy megöli vagy csak elriasztja a patkányokat, nem tudom, csak azt, hogy abból a járatból többé nem jönnek – mondta az asszony.

Hamar kiderült, hagy csak az egyik oldali melléképületekben van baj, a másik szomszéd felől állókban nem jelentek meg az állatok.

– Nincs nálam semmiféle patkány, se pocok, a két kutyám is megfogná, ha volna, a csirkéimet meg a pocok fojtaná meg – mondta a Lencsésék által gyanúba vett szomszéd, Majsai Imréné, aki elpanaszolta, büntették már meg korábban azért, mert a szénáját közel tárolta a szomszédja falához. Mutatta is, hogy már a kecskéit is eladta, azaz a macskáján, a két, megkötött tacskóján és a tizenöt tyúkján kívül semmi más sincs nála. Igaz, az udvaron még jól látszik, hogy ott kecskéket is tartottak.

– Higgyék el, arról van szó, hogy irigyek az emberek, mert sokat tudok róluk – tette hozzá.


National Geographic Online, 2006. február

A patkányok kifinomult orra térhatású szaglást tesz lehetővé!

A patkányoknál legújabban megfigyelt térhatású szaglásnak a kutatók szerint evolúciós előnye van, mert így egyrészt könnyebben elmenekülnek a ragadozó elől, másrészt saját táplálékukat is könnyebben megtalálják.

Csak egy szippantás a levegőbe, és a patkány rögtön képes megállapítani, hogy egy szag balról vagy jobbról jött-e. A Science folyóiratban megjelent új kutatások arra utalnak, hogy a patkányok sztereóban szagolnak.

A rágcsálók azzal is meglepték a tudósokat a laboratóriumban, hogy csupán 50 milliszekundum elegendőnek bizonyult számukra a szag irányának megállapításához. A patkányokon végzett szagláskutatások elősegíthetik az emberi szaglás jobb megértését, hiszen az embereken végezhető kísérletek jóval korlátozottabbak.

Upinder Bhalla, az indiai bangalorei Mezőgazdasági Egyetem munkatársa azt mondja, hogy a patkányokon sokkal precízebb vizsgálatokat lehet végezni, speciális agy- és orrszondák használatával. „Patkányokon pontosan körülírttá tudjuk tenni a kísérletet, pontosan akkor monitorozva az állatokat, amikor éppen szagolnak” – hangsúlyozza Bhalla.

A kutatók különböző szagoknak tették ki a patkányokat, és följegyezték az érzékelők által az állatok szaglógumójából – az agynak a szag elsődleges feldolgozásáért felelős területéről – közvetített információkat. Azt tapasztalták, hogy a sejtek 90 százaléka ezen az agyterületen különbözőképpen válaszol attól függően, hogy a szag először a bal vagy a jobb orrlyukba lép be.

Evolúciós előny

A későbbi viselkedésvizsgálatok megerősítették, hogy a patkányok térhatásúan érzékelik a szagokat. Az állatokat olyan ketrecekbe helyezték, amelybe nem tettek vizet. A ketrec falán kör alakú nyílást vágtak, amelyen az állat ki tudta dugni az orrát. A nyílás jobb és bal oldalára elhelyeztek egy-egy vízadagoló csövet. Amikor az állat kidugta az orrát, jobbról vagy balról szaganyagot permeteztek a levegőbe. Ha a szag jobbról érkezett, akkor a jobb oldali vízadagolót nyalogatva kapott vizet az állat, ha balról, akkor a bal oldalit kellett nyalogatnia.

Bhalla és csoportja háromféle szagot választott: banán-, rózsavíz- és eukaliptuszillatot. Ezek a szagok belengték az egész laboratóriumot. Kellő tanulás után az állatok félelmetesen gyorsan és pontosan reagáltak a szagingerekre. Nagyjából 90 százalékos pontossággal találták el a helyes adagolócsövet, ráadásul mindezt 50 milliszekundum alatt, egyetlen szippantással. Ha azonban sebészeti úton lezárták az egyik vagy a másik orrnyílást, akkor az állatok pontossága már csak alig haladta meg a véletlenszerűt: mintegy 60 százalékra esett vissza.

A tudósok szerint a sztereo szaglásnak evolúciós előnye van: lehetővé teszi, hogy a patkányok nagyobb pontossággal és gyorsasággal detektálják egy ragadozó vagy zsákmány helyzetét. Ezzel a térhatású érzékeléssel a patkányok könnyebben elkerülhetik a macskákat és betájolhatják következő táplálékukat.


HáziPatika.com, 2006. február 13.

Híres emberek, híres betegségek (részlet a cikkből)

Történelemalakító bolha

Napóleon hatalmi törekvéseinek - kicsit leegyszerűsítve az eseményeket - a bolhák vetettek véget. Egészen pontosan azok a patkányokon élősködő bolhák, amelyek a nagy hadvezér egyiptomi táborában elterjesztették a pestis kórokozóit. Az orvosok tehetetlenek voltak: a jaffai hadikórházban maguk is csak ecetes vízbe mártott szájkendőkkel, terpentinbe áztatott fasarukkal és gumibevonatú ruhákkal próbáltak védekezni.

Feltűnt azonban a hadiorvosoknak, hogy a bennszülött olajhordó munkások nem betegedtek meg. Ezért megelőző intézkedésként elrendelték, hogy a katonák is kenjék be olajjal a testüket. A profilaxis bevált, mert az olajjal bevont testű katonák nem kapták meg a fertőzést. Ma már tudjuk, hogy azért lehetett ez így, mert a pestist terjesztő patkánybolhák elkerülték az olajozott testeket.


Danubius Rádió, Hírek 2006. február 21.

Csótányt találtak a piliscsabai óvoda menzáján

Immár hatodszor került bogár a levesbe. Az ételt egy budai kórház nagykonyhájától kapják, a Tisztiorvosi Szolgálat szerint, az ottani régi csővezetékből másznak ki az állatkák. A konyhát működtető cég elismerte, hogy partnereik közül már többe, többször is reklamáltak. Azt mondják, rendszeresen végeznek rovarirtást, egyelőre, ennél többet nem tehetnek. Piliscsaba alpolgármestere megígérte a szülőknek, hogy felbontják velük a szerződést.